Dom` primar, dacă mai sunt valabile restructurările la primărie, concediază peisagistul care te-a îndrumat spre platani.

Este foarte adevărat, odată cu sădirea platanilor prin urbea noastră peisajul se schimbă, iar intenția edilului a fost cât se poate de în regulă, doar că înainte de a fi sădiți platanii, parcă era musai necesară și o părere a unuia care știe cu ce se papă …platanii.Da, platanul este omniprezent în aliniamentele stradale, este un arbore tolerant și nepretențios și se adaptează climatelor cele mai diverse, de la malul mării până în zonele submontane, doar că fiecare avantaj are și dezavantajele lui. Pe timpul lui Ceașcă arborii plantați pe marginea străzilor nu erau de aceeași specie și ne place ori nu, lucrurile rau bine gândite, asta pentru că horticultorul care presta pe linia asta, era ascultat. Evident, dacă așa ordona prim secretarul județului, doar că și acesta mai ținea cont de câte o părere avizată. Acum câțiva ani, Diana Culescu, președinta Asociației peisagiștilor din România , trăgea un semnal de alarmă .

„Platanul are mai multe probleme. Asta cu tigrul este una dintre ele. Tu, dacă ai mulţi arbori dintr-o specie, încurajezi răspândirea bolilor. Doi la mână, dacă ai foarte mulţi platani, insectele se înmulţesc şi mai mult. Dacă sunt foarte multe, nu mai pot mânca doar platan. Este cunoscut în literatura de specialitate că migrează la frasin. Şi tot ca parte a literaturii de specialitate, niciun oraş sau municipalitate nu recunoaşte că are o problemă, până când un cercetător nu începe să scrie despre asta.”Tigrul de platan sau ploșnița dantelată, un dăunător care e lipit platanului , a făcut ravagii după 1990 în București, pesticidele folosite pentru a-l extermina sunt nocive altor specii de insecte, dăunează faunei piscicole și afectează pânza freatică, dacă sunt folosite la mai puțin de 50 m de apă, sunt și costisitoare pentru că tratamentul trebuie aplicat în fiecare an, în mai multe reprize. Iar dacă peisagistul care te-a îndrumat, domnule primar, ar fi citit că , după 1990 , francezii, ”par egzamplu”, au tăiat un platan din doi, adică au redus cu 50% riscul de invazie al tigrului de platan și mai și citea articolul 11, al.3, din Legea 24/2007, ( „Lucrările de amenajare se execută cu material forestier şi floricol, adaptat climei, provenit din pepiniere şi alte plantaţii de arbuşti decorativi care, prin proprietăţile lor biologice şi morfologice, au o valoare estetică şi ecologică şi nu afectează sănătatea populaţiei şi biosistemele existente deja în zonă.”), ei bine, dacă știa aceste lucruri, planta în urbe, pruni, domnule ! Măcar ăștia sunt de-ai noștri, fac bunicile câte un magiun ,ori moșii câte o răchie !…Iar dacă onor persoana în cauză citește presa și vede ce se întâmplă în Cluj de câțiva ani, ce deranj mare aduce ploșnița asta clujenilor, fie ea și ploșniță dantelată, parcă se schimbă daravera, nu ?

Să n-avem discuții, părerile din articol sunt preluate din specialiști în viață și din lege, dacă or mai valora ceva specialiștii, că legile, nix ( !), în rândurile de mai sus nu există nimic tendențios, doar că este posibil , cât se poate, să dăm o mână de ajutor la angajarea pe postul ăsta al unui tânăr care știe carte în domeniu, fără nici un fel de dedesubturi. Rog cârcotașii și comentacii fără chip să mă înjure doar pe românește ! Nu mă supăr dacă ziceți ceva de mama,ea nu știe…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.