Unde suntem si de ce suntem acolo

 • Suntem prima tara din Europa si printre primele din lume la capitoul emigratie. Avem cel putin 5 milioane (Basescu spunea 8 milioane in 2006). 
 • Avem 25%+ din economie in zona subterana (adica nu platesc taxe, fac evaziune). Produsul Intern Brut in 2017 a fost de 187,8 miliarde de Euro, faceti voi socoteala. 
 • Increderea populatiei in institutiile statului este foarte scazuta. Unul din sondaje (exista variabile in functie de cine le comanda, dar rar sunt diferente majore) arata ca in 2018 increderea romanilor in institutiile statului arata asa: Armata 64.1%, Biserica cu 54,5% (52,8% noiembrie 2018), Jandarmeria cu 43,5% (49,3% noiembrie 2018) si tot scad pana ajungem la Guvern cu 12,8% (13,7% noiembrie 2018). Guvernul mereu s-a invartit in jurul valorii de 15% ceea ce ar trebui sa ne spuna foarte multe (date din sondaj INSCOP realizat in perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019).
 • Lipsa de viziune sau lipsa continuitatii unei viziuni. Partidele rar au tinut cont de planuri comune – cele mai realizabile au fost intrarea in NATO si UE, care cred ca se intamplau indiferent de conducere. Pe plan national, iau numai educatia ca exemplu: schimbarile in sistem au fost cu sutele (indiferent de natura schimbarii, buna sau rea) si rezultatele abia ce incep sa se vada. Pai ce continuitate, performanta, rezultate vrem cand schimbam ministrii ca pe sosete si politica educationala precum incaltarile?!
 • Politizarea tuturor institutiilor. Printre cele mai grave lucruri si de la care pleaca cele mai multe probleme pe care le are tara noastra. Institutii politizate inseamna sefi numiti politici (foarte rar competenti dupa cum s-a dovedit in nenumarate randuri), a caror grija este sa tina de scaun, nu sa dezvolte institutia. Sefi pusi politic cu suportul anumitor oameni, care au fii, fiice, amante, neveste care trebuiesc angajate. Am sa aleg sa nu intru in tot evantaiul de probleme care se desface de la politizarea institutiilor (puteti sa va folositi imaginatia, sigur nu o sa fiti originali), dar cu drag, ma iau “la tranta” cu oricine spune contrar. Atat mai spun despre: cum te astepti ca un sef pus politic sa te apere cand tu nu ai conditiile necesare sa iti faci treaba? El trebuie sa limiteze costurile, nu se poate plange la centru ca nu are… politisti, nu aveti masini si pistoale? Medici, nu aveti echipamente de protectie? Ia aruncati-va ochii in varful ierarhiei institutionale ca sa vedeti de ce.  E valabil pentru toate institutiile statului. 
 • Societatea civila (totalitatea organizatiilor și institutiilor non-guvernamentale care exprima interesele si vointa cetatenilor) a fost cumparata, intimidata, stigmatizata. Presa este in mare parte cumparata, stim cu totii la nivel local (dar si national) cum vorbim despre anumiti oameni de presa: “asta e cu Jivanca” sau “asta e cu PNL” si ce confirma spusele e tocmai scrisul lor cand rar intorc condeiul impotriva “stapanului” cand se dovedeste ca a gresit. Deci vointa cetatenilor este sa le luam apararea, neconditionat? Sictir. O sa ii scuze unii “ca da, ca nu sunt legi bune ca ei sa isi faca bani si atunci ajung sa depinda de primarii sau de campaniile electorale ca sa isi faca bani”… Sictir si voi! Daca era vointa (ca prosti nu sunt) dadeau mainile toti si se puneau ca autobuzul in poarta de fotbal si pana la urma binele invingea, dar valorile etice si morale nu se suprapun perfect legii… asta e. Unii sunt jigodii si trebuie sa ne impacam cu asta… sau ar trebui sa le dam in cap (metaforic, fara IMeGeBisme) si sa ii punem la zid? Sindicatele, la fel, lideri intimidati, cumparati… e vreun sindicat din sistemul medical care a urlat constant si tare (sa se auda, nu asa, cu juma` de gura ca sa nu supere prea tare) ca nu au? Sau cand au urlat, s-au facut promisiuni si cumva, s-a uitat… si de o parte si de cealalta. Cate sindicate au urlat constant si tare pentru inlaturarea sefilor pusi politici? Nu numai in sistemul medical… peste tot. ONG-urile sunt slabite si nu contest faptul ca unele au interese nu tocmai bune, dar daca aveam legi bune si institutii… eu pot da exemplul celor studentesti cu caracter sindical in care am activat. Nu primesc fonduri, daca vrei sa infiintezi o liga studenteasca ai nevoie de un sediu in campusul universitatii (sediul se da cu anumite promisiuni de tacere… supunere). Educatia noastra este parte a procesului Bologna (este o serie de intalniri ministeriale si acorduri intre tarile europene pentru a asigura comparabilitatea standardelor si a calitatii calificarilor din invatamantul superior) unde se spune ca reprezentativitatea in forumurile de conducere a universitatilor trebuie sa fie de 50%-50% (profesori si studenti) pentru ca ei sunt parteneri in procesul educational (ei platesc acel proces direct sau din taxele date de parintii lor daca sunt la buget si trebuie sa aiba un cuvant greu in acel proces). La noi in tara, cel mai bun procent era de 25% reprezentativitate (si asta era caz fericit, cele mai multe se invarteau la 10%) pentru studenti in senatele si consiliile universitatilor… si ne miram de ce nu avem nici o universitate in top 500… ca sa nu amintesc de rectorii numiti politic. Si asa le raspund astora cu “ONG-urile ce au facut?”… sau “ONG-urile sunt platite de Soros”… pai da, daca statul nostru nu le da nimic, ba mai mult, le marginalizeaza…  
 •  Instabilitatea politica => instabilitate a politicilor (faceam vorbire mai sus despre) => instabilitate economica + bonus, lipsa de predictibilitate. Care este cel mai clar lucru pe care il cunoastem despre politica noastra (si mediile adiacente)? Ca nu stim nimic clar (aici poate intra si spiritul conspirationist al romanilor rezultat din lipsa de educatie, dar si din manipularea facuta constant de guvernantii nostri prin diverse canale). “Toti mint” / “Toti fura” – cele mai dese pareri despre politicul nostru. 
 • Promovarea indivizilor slabi intelectual (am incercat sa fiu bland). Discursul anti UE a avut o crestere in ultima vreme (mica, dar notabila) si este drept ca in multe arii, parca suntem dezavantajati, dar… eu zic sa ne uitam in oglinda, inainte sa urlam ceva (si sa lasam capra vecinului… alta cutuma daunatoare). Cum sa ne ia UE in serios cand noi am trimis acolo Becali, EBA, Grapini, Rares Bogdan, Nica sau alti neterminati intelectual si/sau corupti? Pai, voi vreti Becali, sa va reprezinte? Cum sa se uite aia la noi decat ca la niste ciobani bisnitari cand noi aia trimitem acolo? Si mai mult: cum vreti Becali sa rezolve ceva? Promovarea acestor indivizi se face si mai intens pe plan national, sa ne uitam la Dancila si acum la Orban, plus echipele lor ministeriale. 
 • Fundamentul moral, etic al partidelor este defectuos. Promovarea in partide (cel putin in cele vechi) este deficitara in intregimea ei. Oamenii sunt promovati in partide pe servilism si apartenenta (in primul rand), nu competenta si rezultate (care sunt bonusuri in cazul in care exista). Procesul democratic in partidele vechi (mai ales) este doar o simulare (am vazut asta cu ochii mei la TSD Resita pe cand regretatul Stepanescu inca “invartea” ceva la PSD). Da, trebuie sa existe jocuri politice, dar totodata trebuie sa existe si un regulament care sa asigure, ca la finalul zilei, dupa ce jocurile politice vor fi jucate, rezultatul o sa fie cel mai bun din punct de vedere moral, etic si democratic. Si apoi ne asteptam ca aceste partide, care nu stiu ce e democratia la ei in curte, sa puna democratia in aplicare in tara noastra atunci cand ajung la putere. Ce fac in partid, aia o sa faca si in tara. Exprimarea libera in partidele noastre este garantata pana cand te opui conducerii, apoi e garantata din alt partid sau ca independent… aia nu e democratie, sa iti marginalizezi oponentii sau sa ii dai afara. Fara sa stie, partidele vechi o sa moara pe limba lor, facand aceste lucruri. Promovarea pe criterii nesanatoase duce la scaderea profesionalismului in partid… 30 de ani de astfel de promovari in partide si noi am vazut rezultatele in politicienii din ultimii ani: niste nulitati intelectuale, mare parte din ei. Astfel de oameni nu iti garanteaza ca reusesti sa duci un plan murdar la capat, daramite sa faci ceva pentru tara… 
 • Legislatia electorala. Vrei sa iti faci partid nou? Bafta. Ai de trecut mari obstacole. Locul la masa lor este protejat de o serie de legi nedemocratice (nu toate, dar intelegeti voi ideea)  si nejustificate. Ei cer semnaturi pentru validarea partidului (una din bariere), dar singura autoritate capabila sa valideze democratic un partid este poporul prin vot. Cea mai mare parte a pragurilor impuse de ei sunt cu caracter economic (strangerea de semnaturi se traduce in bani), nicidecum pentru imbunatatirea calitatii democratiei. 
 • Lipsa transparentei institutionale – da, au fost progrese in ultimii 15-20 de ani, dar sunt nesemnificative. Luam spre exemplu ANAF, a carui informatizare a fost impiedicata de partidele principale. Nu exista (sau nu vor sa dea) informatii complete despre cati bani invarte BOR anual si de unde (si exemplele pot continua). Firme prietene, de partid sau de SRI sau ale fostilor securisti transformati in mari afaceristi sunt printre cele care scapa (si sunt destule investigatii in presa si nu numai, dar cumva, ele se sting pe drum, nu se mai uita nimeni la ele… vezi HexiPharma) ca tot vorbeam de 25% economie subterana. Nimeni nu se uita acolo sau daca se uita, o face tintit, politic, ca sa mai pice cine trebuie, cand de fapt, tot sistemul este praf, nu doar un om. 
 • Slaba reactie la influentele straine – Soros, Putin, Sputnik, UE, masoneria… daca intrebi romanii, o sa iti insire o lista de stapani pe care Romania ii are, dar nimeni nu se intreaba de ce. Acele influente exista pentru ca oamenii cheie din institutiile care ar trebui sa se ocupe de asta sunt parte a acestui joc sau pur si simplu incompetenti numiti politic. Nu e prost ala care cere, ci ala care da. E normal ca fiecare o sa isi urmeze interesul (ca vorbim de UE, Rusia sau alte entitati) si sa incerce sa obtina mai mult. Spre exemplu – vine investitorul, da niste bani “pe sub mana” unui grup de decidenti (pentru ca se poate) si asa a zburat interesul nostru national pe geam. Asa zboara si padurile noastre, petrolul sau aurul. Pe dividente de tara de lumea a treia si cu diverse aranjamente pe sub masa facute cu politicul nostru corupt. Asa au “privatizat” tara. Nu UE, Rusia, Soros, sau mai stiu eu cine, sunt de vina pentru ca noi suntem prosti… ei isi urmeaza interesul cum de altfel si tara noastra ar fi facut cu altii. 
 • Sistemul judiciar este la randul lui in parte corupt, politizat, ineficient. Este o rusine cum procesele Revolutiei sau al Mineriadei nu sunt inchise, un exemplu mai clar de imixtiune a politicului in treaba lor, greu gasesti. Ba da, l-am gasit: Curtea Constitutionala a Romaniei este formata din oameni propusi de partide (nimic gresit in asta) si multi din membrii CCR au fost membri de partid, unii au candidat pentru diverse formatiuni. Deci, locul care trebuia sa fie departe de politic, cat mai curat, este condus de un fost parlamentar PSD. Si nu e vorba numai de PSD, calmati-va astia carora vi s-a umflat aorta. Asta face si PNL/PDL si UDMR… toti. Singurul contact pe care politicul trebuie sa il aiba asupra procesului de alegere a judecatorilor CCR este propunerea lor si atat. Iar cei propusi, nu trebuie sa fie sau sa fi fost la un moment in viata membri cu acte sau mai rau, candidati ai vreunui partid politic, printre cerinte… Si o sa vina unii destepti “ca ii limitezi drepturile, ca bla, ca tralalala”… eu le zic: daca vrei sa te faci politist, nu furi ca sa ai cazier. Daca vrei CCR, renunti la partide. Asa e viata, toti trebuie sa facem alegeri grele. 
 • Continuitatea elitelor comuniste in societate. In 1990, niste timisoreni au scris o proclamatie – la punctul 8 spunea asa: “…propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte (…)”.  Acest punct nu a fost adopat, romanii au fost manipulati cu tot felul de tehnici (ca nu stie nimeni cum sa conduca, ca avem nevoie de fostii oameni ca sa putem reforma, bla bla… au reformat-o pana au distrus-o). Acolo isi au originea cea mai mare parte din problemele cu care se confrunta tara noastra. Petre Daea – ministru PSD pana acum ceva vreme, a fost membru PCR cu onoruri. Cat despre fosta Securitate, dupa ce si-au schimbat sigla, numele si motto-ul au devenit SRI si pot face afaceri dupa o ordonanta de urgenta data de Nastase prin 2003. 

As putea continua cu aceasta lista, dar cam astea sunt problemele noastre principale si de la ele, se deschid ca un evantai altele. Poate daca mor destui oameni perioada asta (Doamne fereste!) ne-om trezi si oprim politicul din a-si mai baga mustatile in institutiile care sunt pentru noi, nu pentru clientela lor. Va las cu o poza veche si cu o completare: „Liberi sa plece din Romania.” 353fd9ec871a99adaa7a8ff14e86d94b.1200x1200Sergiu Nica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.