Nu e chiar bine, domnule ministru…

 

Bată-le norocul de surse ! Aşa sânt ele, sursili, când le este lumea mai dragă unora, se găsesc unii cârcotaşi, altfel, unii dintre ei chiar oameni de bine, care să bage nuiaua în gard şi să învolbureze apele, care, cel puţin în Caraş, nu se mai liniştesc neam ! Şi tot şoaptele spun că urmează încă o serie de schimbări la vârful IPJ Caraş- Severin, asta în contextul în care acum două, trei zile, flăcăii din corpul de control al ministrului, încă transpirau şi trăgeau vârtos la xerox hârtii ,care mai de care mai relevante pentru concluziile ce vor veni în perioada imediat următoare. Eu îmi fac mea culpa, am scris acum ceva vreme că echipele anterioare de control de la Bucureşti nu şi-ar fi făcut treaba, doar că unii din poliţişti m-au contrazis. Adicătelea, băieţii care au controlat , au făcut-o bine, au găsit clarităţile neclare din sistem, numai că materialul cu concluziile controlului ar fi încăput la Bucureşti pe mâna unui secretar de stat din minister, nu dăm încă numele,(!),(DD),(sic), care secretar de stat, cu bună ştiinţă a sertarizat rezultatele, evident, până la prescripţie…

Secretarul ăsta de stat şi-a făcut pe repede înainte bagajele şi a înălţat zmeul din MI, imediat după ce neica Fifor a debarcat din fruntea ministerului.Altfel, cine ştie ce se putea întâmpla…

În lumina ultimelor informaţii, arestarea celor de la Arme aduce mai mult cu o răfuială, iar chestia cu sesizarea din oficiu a organelor de anchetă e o gulgută pentru presă, gura târgului spune că în acest caz s-a folosit metoda clasică a denunţului, cu numele şi prenumele celui care a făcut denunţul  şi cu toate detaliile necesare probatoriului aferent. Iar dacă cineva spune unui poliţist vechi în sistem, că băieţii de la DIICOT ar fi instalat tehnică de supraveghere în biroul unui şef de serviciu dintr-o instituţie cu ofiţer de serviciu permanent, 24 de ore din 24 , fără un acord prealabil sau fără ştirea unuia din comandanţii inspectoratului , înseamnă că unii din sforari au crezut că toţi poliţiştii sânt tâmpiţi…

Poate că inţiativa ministrului de interne este sinceră, dacă este aşa, e lăudabil, dar puţin probabil, iar atunci când la conducerea inspectoratului aduci un cvasinecunoscut de la IPJ Timiş, în condiţiile în care domnul ministru, dacă era puţin mai interesat de soarta inspectoratului, căuta mai atent în jurul judeţului şi ca exemplu, sau sfat, putea să privească în curtea IPJ Mehedinţi, acolo unde comisarul şef Davidoiu prestează la Serviciul Rutier. Că doar domnul ministru ştie în ce condiţii a fost exilat Davidoiu, mai întâi la Gorj, apoi la Mehedinţi, are cunoştinţă domnul ministrul al Internelor că acest poliţist a fost împins să plece la vremea respectivă, tocmai pentru faptul că devenise un potenţial candidat la funcţia de inspector şef, pe lângă unii prieteni cu poliţiştii din inspectorat, Davidoiu ştia mai multă carte . Şi aici nu s-a mai ţinut seama de faptul că poliţistul are în Reşiţa o familie, cum de altfel nu s-a mai ţinut cont de profesionalisum acestuia. Dacă a deranjat, trebuia să plece, dar readucerea acestuia la cârma IPJ-ului, asta nu e numai părerea mea,e un lucru benefic şi până la urmă o reparaţie morală a modului imbecil în care a fost îndepărtat. 

Doar că, domnule ministru, poliţiştii din ţară văd cum sânt  îndepărtaţi unii şefi de structuri, în nişte moduri demne de râs, dacă nu ar fi de plâns. Şefului de la Neamţ a trebuit să i se ridice certificatul ORNISS, după ce toate cercetările disciplinare au eşuat  şi fără certificatul ăsta, orice poliţist îşi pierde obiectul muncii şi nu mai poate lucra nici la Poartă, că şi acolo te loveşti de hârtii clasificate. Şi exemple mai sânt în ţară, poliţiştii vorbesc şi nu vorbesc tocmai de bine unele din aceste schimbări care sânt făcute în numele aşa zisei curăţenii din minister. 

Mult mai corect ar fi ca onor conducerea IGPR să facă oarece demersuri pe la magistraţi, să urgenteze eliberarea certificatelor de poliţie judiciară pentru agenţii de poliţie numiţi pe la posturile de poliţie din ţară, poliţişti care nu îşi pot desfăşura activitatea datorită acestor hârtii, fapt pentru care au de suferit, atât poliţiştii, cât şi comunitaţile unde lucrtorii de poliţie sânt doar împuterniciţi.

Da, desfiinţarea secţiilor de Poliţie Rurală este o ideee bună, asta pentru că se vor desfiinţa funcţii de şefi de servicii , de adjuncţi, de secretare , dar ce daţi cu o mână luaţi cu alta, adică vreţi să reînfiinţaţi Birourile de Cercetare Penală, adică alte funcţii, alte posturi, în condiţiile în care este ştiut, lucrătorul operativ de la Judiciar, şeful postului de poliţie sau rutieristul, ia dosarul de la început, de la numărul  de penal, până la prezentarea omului rău în faţa procurorului şi până  la întocmirea RTUP-ului din dosar,evident, cum zice cartea, cu sprijinul şi îndrumarea procurorului…

 În final, e un lucru la fel de evident, în sistem se impun schimbări majore, atât legislative, de ansamblu, dar schimbările astea trebuiesc să fie simţite, nu de şeful de inspectorat schimbat mai mult sau mai puţin obiectiv, schimbările trebuie să le simtă poliţistul din teren. Şi în privinţa asta, în ultimii ani nu s-a făcut mai nimic.

2 gânduri despre „Nu e chiar bine, domnule ministru…”

  1. Bine punctate anumite aspecte, mai bine ar fi fost să-l lăsăm și pe domnul rutierist să-și facă treaba, că tot articolul însaemnă că-i scris pentru a reveni acasă la Reșița! Ar mai fi o variantă! Dacă are vârsta… să plece acasă, să nu mai sufere…. de dor de casă!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.