Legătura dintre Trianon şi Campionatul Mondial de handbal sau ura dintotdeauna a şovinilor unguri

 

Că am bătut Ungaria în Japonia, nu încape îndoiala, până la urmă am bătut o naţională, ne place, nu ne place , valoroasă la nivel internaţional şi este ştiut că pe plan sportiv şi nu numai, între România şi Ungaria nu e loc de fair play. De asemenea, este la fel de adevărat că în multe întîlniri sportive dintre cele două ţări, s-a întâmplat ca spiritele să mai dea pe dinafară, cu menţiunea că în ultimii ani manifestările şovine au fost  mai rare din partea suporterilor români, un lucru îmbucurător şi firesc.

Iată însă că la ultimul meci dintre cele două naţionale de handbal, ungurii şi-au dat din nou în petec şi au arborat două bannere cu conţinut explicit şovin. Pe unul din bannere era trecută data semnării Tratatului de la Trianon, cu mesajul „totul înapoi „, mesaj cum nu se poate mai explicit pentru suporterii români . Dragilor, maghiarilor, vecinilor, ce are Tratatul de la Trianon cu jocul de handbal de la Kummamoto, numai voi ştiţi,  măgăria asta a voastră îmi aduce aminte de un banc foarte clasic cu ungurul care cere într-un magazin, un gulaş , iar vânzătorul îl întreabă dacă e ungur. Ungurul se  ofuschează şi îi spune vânzătorului că, dacă cerea un ştrudel, însemna că e neamţ, dacă cerea mâncare chinezească, era chinez, doar că vânzătorul l-a pus la punct şi i-a spus ungurului  că a cerut gulaş într-un magazin de electronice…

Dragilor, vecinilor, Tratatul de la Trianon nu a făcut altceva decât să dea României numai ce era de drept al României, în 4 iunie 1920 s-a intrat în o oarecare normalitate şi România şi-a recuperat doar  teritoriile sale.

„Ungaria renunță, în ceea ce o privește, în favoarea României, la toate drepturile și teritoriile asupra fostei monarhii Austro-Ungare situate dincolo de frontierele Ungariei, astfel cum sunt fixate la art.27, partea a II-a (Frontierele Ungariei) și recunoaște prin prezentul Tratat sau prin orice alte Tratate încheiate în scopul de a îndeplini prezenta încheiere, ca făcând parte din România” , cam asta spune art. 45 al tratatului. E foarte simplu ,nu ? „Dincolo de frontierele Ungariei”… Şi este greu de găsit o legătură între o întrecere sportivă şi visul vostru…Mai rău, când oficialii japonezi au încercat să determine suporterii maghiari să nu mai afişeze bannerele, aceştia s-au comportat exact ca urmaşii lui Attila…

Au dreptate vecinii noştri sârbi când spun că singura voastră greşeală constă în faptul că sânteţi vecini cu noi, no, aşa vă trebuie ! Iar la handbal, da, am câştigat. Şi nu e prima dată când vă batem pe unde vă prindem, în mai toate sporturile. 

 

foto preluata din ProSport

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.