Don Quijote şi morile de epoleţi

 

Episodul final – Între oglinzi …aproape paralele

Despre ceea ce se întâmplă la Caracal nu mai trebuie scris. Odată cu tragedia de acolo s-a mai demonstrat încă o dată că sistemul e putred şi că în fruntea sistemului s-au cocoţat neaveniţi care habar nu au ce înseamnă munca de Poliţie, iar ceea ce este mai grav, băieţii şi fetele din vârf nu au habar nici de ceea ce înseamnă factorul uman, nemaivorbind de profesionalism, conduită profesională  ,  morală şi discernământ . Putregaiul managerial din ultimii ani este atât de evident  şi şocant , că acum este aproape imposibil să mai alegi grâul de neghină. Dureros dar adevărat, este faptul că  se arată cu degetul o întreagă instituţie şi aproape toţi cei care arată cu degetul Poliţia Română , o fac sub imperiul factorului emoţional, unii pentru interese meschine, alţii pentru că aşa e ordinul primit, iar alţii urmează orbeşte linia partidului. Indiferent de cârcoteli, de cele scrise spuse sau bârfite, inevitabilul s-a produs , tragedia de la Caracal a lovit în plex, nu numai Poliţia Română, a dat o lovitură întregii clase politice, cea care, în final, este responsabilă sută la sută de tot ceea ce s-a întâmplat la Caracal, de tot ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, de impasul prin care trece toată societatea românească.

De mai bine de un an, într-o serie de articole, am încercat să tragem un semnal de alarmă  cu privire la clarităţile neclare  din I.P.J. Cara- Severin şi am încercat să facem asta înainte de grozăviile de la Caracal. E bine că în ţară nu sîntem singurii care trag semnale de alarmă, avem semnale tot mai dese că în teritoriu apar tot mai mulţi trăgători de sirenă, iar speranţa că aceştia se vor face auziţi , creşte proporţional cu intensitatea sirenei.

Ei bine, după primele articole din cotidianul online Reper 24, în care se făcea vorbire de modul de acordare a salariilor de excepţie, ălea de excelenţă, cum sînt cunoscute de români, despre avansările înainte de termen ale unor adevăraţi Feţi Frumoşi ai inspectoratului, despre  unele reclamaţii venite din partea unui sindical destul de vocal din I.P.J. Caraş Severin , la adresa conducerii inspectoratului, în judeţ au venit în final, profesioniştii din Corpul de  Control Intern ! Slabă consolare şi iluzii deşarte … Cum dracului să vină băieţii ăştia deştepţi peste medie şi să luxeze conducerea , atâta timp cât băieţii, la rândul lor, au fost numiţi prin acelaşi mod de operare cu capii tuturor inspectoratelor din ţară ?  Adicătelea, zice poliţistul operativ, cum să îşi sancţioneze băieţii colegii de partid ? Nu e asta o contradicţie în termeni ? Mai grav, e o crimă de ucidere,păi cum , eu dau tot în al meu ? 

Mai mult, ca tacâmul să fie complet, am pus pe tapet, mă rog, pe sticlă, un caz aparte în care un ofiţer de Poliţie participa în cel mai grosolan mod cu putinţă la campania electorală a unui politician şi se afişa fără vreo jenă anume , atât în plimbarea regulamentară şi baia de mulţime din urbe, cât şi la conferinţa de presă de dupe…Credeţi că s-a luat vreo măsură ? Aş ! Da, s-a declanşat cercetarea disciplinară prealabilă, doar că aici intervin clarităţi-neclare. Adică, până se întruneşte Consiliul de disciplină, se îmbolnăveşte judecatul, când judecatul este apt, răceşte de concediu medical prezidentul Consiliului de disciplină, când se întrunesc toţi , nu e liberă sala de şedinţă, iar când este, s-a prescris cauza !… Vi se pare cunoscut, nu ? 

A venit peste toate cele Reperul 24, cu cazul poliţistului veşnic şofer, care şofer aşa s-a născut şi tot aşa e încadrat pe cartea de muncă, şofer de şef ! Băiatul are o mare calitate, e şofer ! Şi ce dacă pe ştatul de funcţii este pe la 112, cică ar fi fost şi pe la mascaţi, dar gurile rele vorbesc de faptul că nu a purtat în viaţa lui cagulă, excepţie făcând doar de Halloween, atunci când îşi speria vecinii … Şi aici este normală frustrarea unor colegi de-ai distinsului conducător auto, să fim eleganţi, numai că în contextul în care am văzut de curând ce tragedie poate naşte neştiinţa unuia de la 112, e mai bine ca băiatul să rămână şofer, chiar dacă organigrama, nici măcar la IGPR, nu mai are o asemenea funcţie de ceva timp !…Foarte pe surse, după apariţia articolului cu pricina s-a încercat să se dreagă zeama de varză cu ceva usturoi, flăcăul în cauză a fost îmbrăcat brusc în uniformă şi a fost plimbat prin judeţ în căruţă, să vadă şi cârcotaşii ăia de poliţişti care colaborează cu presa , că adevărul, aşa cum e, cu capul spart, ezistă ! Tărziu, plângerea penală e deja făcută, abuzul în serviciu e cât casa , iar organigrama poate fi modificată doar …joia şi numai cu girul IGPR-ului. 

Să nu uit, asta cu plângerile penale am prins-o tot de la conducere, onor conducerea a dat cu jalba-n ziarist la Judecătorie , lezată fiind doar de faptul că jurnalistul cu pricina şi-a permis să facă un copy- paste după  cv-ul  riclamanţilor, cv care , simplu, era postat pe site-ul inspectoratului. Şi care ulterior s-a evaporat… Dosarele csî. Nu vă mai spun ce despăgubiri morale a cerut inspectorul şef, nu ştiu să număr atâtea zerouri , cert este că jurnalistul pîrît trebuie să mai muncească vreo 300 de ani şi musai să posede fo’ cinci slujbe…

Şi pentru că ne-am cam săturat să scriem întruna şi degeaba şi nimeni de la  Împărăţia Capitalei   să nu bage în seamă aşa ceva, ne-am gândit, aşa, gospodăreşte, poate ne aude şi presa centrală, fapt pentru care în perioada următoare, un cotidian central va face un pic de tam-tam mai deosebit decât presa locală. Noi sîntem pregătiţi, sens în care ne văxuim pe faţă în culorile războiului, am cumpărat şi bentiţe din alea cum avea Rambo, păcat că nu am pletele lui Rambo, ne-am dotat şi cu pistoale cu apă, în loc de apă folosim cerneală roşie în ton cu vremea şi nu în ultimul rând , după articol, plecăm în bejenie. Preventiv.

Şi tot în articolele viitoare vă vom prezenta modul de rezistenţă pe scaun al unui din şefi , pe modelul, nu ai pe cineva fost şef pe la Caransebeş, care să fi fost coleg cu nea’ Buda, chestorul căzut, care să mă tragă din medical în activitate, cu posibilitatea păstrării scaunului ? Mde, obrazul subţire necesită întreţineri prealabile…

P.S. Pentru cei care doresc o consultare mai amplă a finomenului, ne puteţi contacta în privat. Chiar cu numele real. Ne asumăm eventualele riscuri.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.